top of page
Search

Vienkāršā zemeņu - kefīra plātsmaize

Ak, zemenes. Svaigas vai ar pienu, zemenes ar cukuru, zemenes ar brokastu putru, zemenes saspaidītas ar dakšu, jo esi tās mazliet saspiedis pa ceļam no tirgus, zemenes ar saldētu banānu atvēsinošā kokteilī, zemenes ar šokolādi un glāzi Prosecco... Aizsapņojos. Bet tāda taču ir tā vasaras garša, ko?

Un beigās, kad vēders ir tik pilns, nu tik pilns, ka gandrīz vai negribās nevienu sārtvaidzi notiesāt (vai gan tā var būt?), kad saldētavā, kura ir tik maza kā rūķu ģimenei un Tu nesaproti, kāpēc Tev nav vairāk vietas - Tu nolem, ka ir laiks zemenes uzcept. Vienkāršībā ir spēks. Es Tev saku. Tā top labākās lietas.

Tev būs vajadzīgas tikai 5 sastāvdaļas, un mazliet cepamā pulvera. Milti, olas, cukurs, kefīrs un zemenes. Skaisti, garšīgi, latviski un pa vienkāršo. Cukuru pievienoju mazliet, mazliet, jo man patīk, ja nav pārāk salds, bet Tu dari pēc sirds patikas, labi? No cukura nebaidos, un nav jābaidās arī Tev, jo viss, kas ēsts ar mēru, ir labs. Tomēr esmu novērojusi, ka ka pārāk saldas lietas ikdienā var stimulēt pārēšanos un likt turpināt ēst, kad pat tā ļoti vairs nevēlies, tāpēc šo saucu vairāk par ikdienas našķi - liekot cukuru ne kā svētku kūkai. Izņemot siltu no krāsns, tās pirmais kumoss garšoja kā buberts laukos. Zini, kad mannā graudi ir jūtami tādā blīvā konsistencē, mazliet bija sajūta, ka esmu bērnībā. Tas ir dēļ kviešu miltiem - šoreiz puse bija pilngraudu, puse parastie, baltie. Pati mīkla ir ļoti blīva, jo tās pamatā ir kefīrs. Tāda, kas dod spēku un sazemē Tevi launagā, ar kafiju. Lai ir duka strādāt tālāk.

Sagatavo: *250g miltu (izmantoju 125g baltos kviešu un 125g speltas miltus) *350g zemenes *2 olas *500g kefīrs vai paniņas *50g cukura mīklai (vairāk, ja gribi saldu) *+ 2 ĒD cukura pārbrēšanai * 1tk cepamā pulvera (bez kaudzes) Pagatavošana: *Krāsni sakarsē 190 grādu karstu un ieklāj taisnstūrveida cepamajā formā (vai apaļā, vai kāda Tev ir) cepamo papīru. Es izmantoju stikla - taisnstūrveida formu. *Sajauc miltus ar cepamo pulveri un cukuru. Garšas izlīdzināšanai var piešaut šķipsnu sāls, pavisam mazu. *Pievieno miltiem olas, sajauc, pievieno kefīru un samaisa viendabīgā masā, bet nepārmaisa. *Zemenes nomazgā sagriež uz pusēm vai 4 daļās. *Mīklu lej sagatavotā traukā, uzber virsū zemenes, izlīdzina un pārber ar 2 ĒD cukura vai vairāk, ja esi saldummīlis. *Cep apmēram 45min, kamēr virsiņa kļūst zeltaināka.

Atdzesē cik pacietība ļauj un bauda! Bauda pie galda, mierīgi un izgaršojot savu veikumu. Vai izdevās?


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page