top of page
Search

Kā sākt meditēt? Telpa, laiks un pozas.

Ir divas lietas, kas var stāties ceļā laimīgai dzīvei. Neizgulēšanās un savu domu uztveršana par absolūtu patiesību. Domas ir prāta aktivitāte. Jā, tām noteikti piemīt spēks, tā ir uzmanības vēršana, tā ir enerģija, bet katra Tava doma nav absolūta patiesība.


APZINĀTA ĒŠANA UN MEDITĀCIJA = kā cimds ar roku.


Daudzi uztveres pārpratumi (jeb problēmas) arī manā dzīvē ir radušies no tā, ka es savas domas uztvēru pārāk nopietni. Ja es redzēju kritiku, es tai ļāvos. Ja nodomāju, ka neizskatos gana labi, es tam ticēju. Es ļāvos šai prāta aktivitātei bez pienācīgas sagatavošanās. Un tad notiek tā, kā notiek – kur vēršam uzmanību, tas vairojas, tas rada attiecīgu emocionālo stāvokli, raisa enerģiju, un pievelk notikumus, kuri rada mūsu ikdienu, mūsu dzīves.




Ko dod regulāra prakse? -Tā palīdz uz brīdi rimties gan ķermenim, gan prātam. Būt mierā, lai būtu mazāk automātisks. Tu esi spējīgs izveidot telpu, kurā ienākt jaunām izvēlēm. Ieraudzīt dažādus ceļus, ne tikai vienu ierasto; -Ikdienā visbiežāk cilvēki sajūt, ka dienas laikā jūtas “sazemēti”, stāv ar abām kājām uz zemes (un pie sevis); -Ir vieglāk saglabāt mazāk reaģējošu stāvokli. Mēs sākam pamanīt savas automātiskās domas un ieradumus, izveidojot telpu starp tiem; -Mums ir vieglāk pieņemt lēmumus, kas balstīti mūsu patiesajās vajadzībās vai sajūtās, nevis ieradumos, kas ir vērā ņemams punkts arī ēšanas jautājumos.


Kā teica kāds tuvs cilvēks – dzīve ar meditāciju gluži vienkārši ir labāka, nekā bez. Un man jāpiekrīt.

Labā ziņa ir tāda, ka pētījumi apliecina – meditācijas praktizēšana ir kopējās labsajūtas veicinoša ne tikai tiem, kas to praktizē regulāri ikdienā, bet arī tiem, kas to dara pirmreizēji un pat pēc vienas vienīgas reizes. Vai nav lieliski?



Kā sākt? 1. Atrodi telpu. Atrodi klusu vietu, kur Tevi neviens netraucēs. Ja dzīvo ar kādu kopā, sarunā un pabrīdini, ka šajā laikā vēlētos, lai Tevi netraucē. Ja Tev ir dzīvnieki, uz brīdi atstāj tos citā telpā. Raugies, vai kāds var pieskatīt bērnus, ja nepieciešams. Telpa var būt stūrītis pie gultas vai viesistabas kaktiņš. Vari iekārtot to skaistāk, nolikt kādus simbolus, kas saistās ar prāta mieru un harmoniju. Man ilgu laiku stāvēja vāze ar sausām smilgām no jūras, kas atgādināja par dabu un divi jauki eņģelīši.

*Ja ir kādi fona trokšņi (TV, radio, ielas trokšņi), vari izmantot austiņas, kurās klausīties ierakstu. Bet atceries, ka skaņas ir daļa no pasaules, un tāpat kā domas ir tikai domas, skaņa ir tikai skaņa. Perfektu apstākļu nav un nebūs. Galu galā, liela meditācijas vērtība slēpjas tieši tajā, lai mēs spētu uzsūkt un pieņemt ikvienu pieredzi.


2. Laiks. Izvēlies dienas laiku, kurā klausīsies meditācijas ierakstu, vai izmanto taimeri/aplikāciju). Sākumā 10min, pakāpeniski to palielinot līdz 20-30min. Taču atceries, ka arī 5-7min ir labāk, nekā nemaz. Katrs brīdis sniedz ieguldījumu. Ja ir izvēle star pāris minūtēm un nemaz, izvēlies dažas minūtes. Rīts, vēla pēcpusdiena vai agrs vakars ir ieteicamākie laiki. Laiks tieši pirms došanās gulēt ir mazāk ieteicams, jo vari justies jau pārāk miegains, lai noturētu uzmanību, kā arī neiemigtu.


3. Poza. Ja vien Tev nav ļoti elastīgas locītavas, lai sēdētu pilnā lotosa pozā, i ieteicams sēdēt krēslā, lai augšstilbi un gūžas veidotu 90 grādu leņķi), kurā vari noturēt taisnu muguru, tomēr nesaspringtu. Vari izmēģināt sakrustotas kājas, raugoties, lai veidojas 3 atbalsta punkti – ceļi un gūžas. Var palīdzēt kāds lielāks spilvens zem, vai kāds soliņš. Ja neviena pozīcija nešķiet ērta, atrodi labāko, kas der Tev un galvenais sāc ar laiku, ko velti meditācijai. Pārāk ērta poza, kā guļus, var veicināt iemigšanu.

Ļoti ērti ir meditācijas soli un spilveni – tie mainīja arī manu praksi, jo kļuva ļoti ērti praktizēt katru dienu.



Galvenais - izveido to par regulāru ieradumu ar noteiktu laiku un vietu. Sākumā droši izmēģini dažādas iespējas, dienas laikus, kas strādā Tev.

Paturi prātā, ka meditācija ir prasme, ko mēs apgūstam. Tas prasa laiku, lai justos ar šo jauno ieradumu komfortabli. Ja Tu pamani, ka pārāk kritizē sevi – Es nevaru beigt domāt, nevaru koncentrēties, esmu pārāk satraukts, vienkārši uzsūc tās kā tikai domas, un atgriez savu uzmanību pie elpošanas. Pakāpeniski Tu pamanīsi pārmaiņas, kas ir daļa no procesa.


Jau pēc pāris reizēm jutīsi labvēlīgo ietekmi un to, kā tas palīdz Tavam prātam un ēšanai.


Kāda ir Tava meditācijas pieredze?



1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page